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自然科学系 農学部 #学術雑誌論文

アジアにおける食品産業の貿易構造と分業関係

AI解説:
論文は、食品産業における国際分業関係およびその形成を分析することを目的としています。特に、アジアにおける食品産業の国際分業の形態とその推進主体に着目しています。食品の需要と供給だけでなく、食品を取り巻く貿易構造やアジアにおける分業関係を理解するために、直接投資、産業内貿易、企業内貿易の三つのキーワードを使用しています。日本の食品産業のグローバリゼーションは、国内だけでなく国際的な視点からも分析する必要があると論じています。
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著者名:
木南 莉莉, 木南 章
掲載誌名:
地域学研究
巻:
28
号:
1
ページ:
257 - 267
発行日:
1998-12
著者による要約:
There have been following important trends in the international trading relations since the post-war period, the increase in the high value added products of trade, the rise in the share of developing countries in the total world trade and the changes in the pattern of trade. The patterns of trade are considered have been changed from vertical to horizontal and also from inter-country to intra-industry, and intra-firm. It is for this reason, the purpose of this paper is to clarify the relations of international specialization of food industry in Asia. It will be analyzed from four sides. Firstly, the pattern of food trade in Asia will be indicated in this paper through the analyze of international input-output table. Secondly, the characteristics of Japanese food industry and its tendency of enlargement to develop abroad will be clarified. Thirdly, we will also analyze the relations of specialization among different types of development abroad of Japanese firms. Finally, the main composition of international specialization in food industry will be analyzed. The importance of distribution industry in international specialization will be indicated.
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