論文詳細

人文社会科学系 大学院現代社会文化研究科 #紀要論文

モンゴルにおける乳製品の需要と供給

AI解説:
モンゴルはロシアと中国に囲まれた大きな国で、伝統的に畜産業が盛んです。しかし、1990年に市場経済(自由な取引や競争を基本とする経済の仕組み。モンゴルは1990年に社会主義から市場経済に移行しました。)に移行したことで、国が管理していた牧畜や乳製品産業が民間に変わり、お金や技術が足りなくなって牛乳の供給が減ってしまいました。この論文の目的は、モンゴルでの牛乳や乳製品の供給と需要を見て、都市の人々の食生活がどう変わったかを考えることです。また、民営化(国が管理していた企業や産業を民間に移すこと。モンゴルでは1990年に多くの国営企業が民営化されました。)がモンゴルの社会や伝統的な牧畜にどのような影響を与えたかを明らかにすることも目指しています。
AI解説を見る
著者名:
バトスーリ ムングントウヤ
掲載誌名:
現代社会文化研究
巻:
66
ページ:
89 - 106
発行日:
2018-03
著者による要約:
The purpose of this paper is to know the ways that will help revive the production of Mongolian dairy foods. Within this framework, the effects of the transition from socialism to capitalism on the Mongolian dairy foods industry have been analyzed. Focusing on the supply of the domestically produced dairy products which made from domestic materials, we found that in order to revive domestic production, not only production technology, but also the management system of the industry, the social infrastructure such as transportation and industrial policies should be modernized.
新潟大学学術リポジトリリンク: